Hümeyra Boyar

Hümeyra Boyar

Sağlık Köşesi
[email protected]

BOLVADİN'DE KIŞ AYLARINDA NASIL BESLENİLMELİ?

16 Aralık 2023 - 19:02

Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlenmesi hastalıklara karşı korunmamızda önemlidir. Güçlü bağışıklık için sağlıklı beslenme, düzenli spor yapma, stresten uzak durma, düzenli uyku ile mümkündür. Peki bağışıklık sistemini güçlendirmek için nasıl bir beslenme yolu tercih edilmelidir ?

1- Bağışıklık güçlendirmede en etkili silah C vitaminidir. Turunçgillerin yanı sıra yeşil biber, kivi, maydanoz ve roka tüketilmelidir.

 

2- A vitamini eksikliğinin bağışıklık sistemini zayıflattığı ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Ispanak, havuç, kara lahana, keçi ve inek sütü, yumurta, balıklar, yoğurt iyi birer A vitamini kaynağıdır. 3- Zencefil, zerdeçal gibi baharatlar vücutta serbest radikallerin oluşmasını önler. Meyve ya da bitki çaylarının içerisinde birkaç dilim zencefil ekleyebilirsiniz.

 

4-Sağlıklı yağ içeren besinler tüketilmelidir.  Ceviz, badem ve fındık hem mineral açısından hem de bitkisel yağ asidi bakımından faydalıdır.

 

 5-Probiyotik kullanımı, hem bağışıklığı güçlendirir hem de sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur. Probiyotikler yoğurt ve kefir de yoğun bulunmaktadır 

 

Bağışıklık güçlendiren macun; 

4 yemek kaşığı bal 

1 çay kaşığı zerdeçal 

1 çay kaşığı zencefil 

1 çay kaşığı karabiber 

1 çay kaşığı tarçın 

Herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler sabahları aç karna 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum