Hayati Karyağdı

Hayati Karyağdı

Sosyal Güvenlik Köşesi
[email protected]

ERKEN YAŞTA EMEKLİLİK YASASI ÇIKMAK ÜZERE

05 Aralık 2022 - 14:22

Hükümetin yapmış olduğu Sosyal Güvenlik’te erken yaşta emekli olma koşullar hakkında görüşler ve düşünceler yavaş yavaş netlik kazanmaktadır.

 

Ancak bazı hususlar açıklığa kavuşmamakta olup bu konuda kurum ve bakanlıkça çalışmalar düzenlemeler süratle yapılmaktadır. 

 

Kesinleşmemekle birlikte bakanlığın görüşleri içinde aşağıdaki hususlarında nazara alınması halinde çıkacak yasa ile emekli olacakların sayısı bir hali artacaktır.

 

Çıkacak yasada kısmi emeklilik için belirli bir görüş görülmektedir. 1999 yılından önceki prim gün süreleri nazara alınan kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşına göre prim günleri 5400 ve 3600 gün olanlarada emeklilik hakkı verileceği yazıları basında çıkmaktadır. Bu görüşün gerçekten sigortalı bir çok kişinin emekli olmasına neden olacaktır. 

 

Erken yaştan emekli olanların mali külfeti devlete fazla bir masrafı olmaz ancak sağlık masraflarının ve tedavi ücretlerinin kısıtlanıp kontrol altında tutulması ile aradaki mali açıklık kapanabilir. 

 

Çıkacak yasada emekli maaşlarının iyileştirilmesi halinde emekliler ikinci bir iş aramak zorunda kalmayacaklardır. Ancak emekli maaşları iyileştirilmesi emekli olacak kişilerin kamu ve özel işyerlerinde çalışanlar erken yaşta emekli olma halkı olmasına rağmen emekli maaşının azlığı nedeniyle emeklilik talebinde bulunacaklarını zannetmiyorum. 

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • İbrahim Köylü
    1 yıl önce
    20 Mart 1976lıyım askere gitmeden işe başladım 20 Mart 1994 te 27mart 2019 da iş yerimi hanıma devrettim ne zaman emekli olabilirim
  • Hasan y
    1 yıl önce
    Önce EYT nin açılımını öğren ondan sonra makale yaz kimse erken yaşta emekli olmak için uğraşmıyor. Hiç bir kanun geriye doğru işlemez. Sadece hakkımız olanı istiyoruz.
  • Ali duman
    1 yıl önce
    Sana kalırsak yandık