Abdullah Yalçın

Abdullah Yalçın

Yalçın’la Kültür Köşesi
[email protected]

HACI BAYRAM CAMİİ

11 Aralık 2022 - 15:35

HACI BAYRAM CAMİİ

Hacı Bayram Camii Osmanlı imparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Hacı Bayram Camii 1427 yılında inşa edilmiştir. Cami Hicri takvime göre ise 831 yılında inşa edilmiştir. Caminin yapılması yaklaşık olarak 1 yıl sürmüştür. Hacı Bayram Camii on yedinci yüzyıl da inşa edilmiş olan camilerin karakteristik özelliğini taşıyan ve mimari açıdan da bu camilere benzeyen bir camidir. Camii adını ise Hacı Bayram Veli türbesinden aldığı bilinmektedir. Caminin yaklaşık olarak 600 yıllık bir tarihi bulunmaktadır.

Hacı Bayram Veli 1352 yılında Ankara'nın Altındağ ilçesinde dünyaya gelmiştir. Solfasol köyünde dünyaya gelen Hacı Bayram Veli Anadolu'da usta öğretmenlerden ders aldı. Hacı Bayram Veli medreseler de yetişmiştir. Aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethini de önceden bildirdiği rivayet edilmektedir. Hacı Bayram Veli hayatı boyunca hep ilimle uğraşmıştır. Yaşamı boyunca pek çok mürid yetiştirmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in öğretmeni olan Akşemseddin'i de yazmış olduğu eserleri ile etkilemiştir. Hacı Bayram Veli yaşamı boyunca tek etkilendiği insan ise Somuncu Baba olmuştur.

1430 yılında yine doğduğu şehir olan Ankara'nın Altındağ ilçesinde vefat etmiştir. Günümüzde türbesi Ankara'nın Altındağ ilçesinde yer almaktadır.

Hacı Bayram-ı Velî Camii İçerisinde Neler Var?

• Hacı Bayram-ı Velî Camii’nin içerisinde Numan-bin Koyunluca Ahmet’in yani Hacı Bayram'ın türbesi vardır.

• Ayrıca bahçesinde Osman Fazıl Paşa'nın sekizgen bir yapı altında türbesi mevcuttur. Bu yapı bir kubbe ile örtülmüştür. Daha sonra Osman Fazıl Paşa'nın sandukası aile mezarlığına götürülmüştür.

• Cami çevresinde buranın tanıtımının yapıldığı filmler ve sergi alanları mevcuttur.

• Cami avlusu oldukça geniştir. Yemek yerleri, kahvaltı salonları mevcuttur.

• Cami çevresinde hediyelik eşya satan yerler ve alt katında pasajlar yer almaktadır.

Bana göre Hacı Bayram Camii Ankarada kesinlikle görülmesi gereken bir yer verdiği huzurla bu mekana huzurun mekanı da denmektedir bu meydanda her tür insanla karşılaşmak mümkün huzur bulmak istiyenlerin ortak noktası olan mekanlardan biri.

Bir de burada daha önce memleketimiz ceylan emet caaminde görev yapmış nur ve güler yüzlü ve samimiyeti ile bizleri karşılayan Güzel sesli kendisine biz Hacı bayramın bülbül sesi diyoruz sayın  Said cengiz hocamızla karşılaşma ve o güzel tilavetindenve hoş sohbetinden faydalabilmek mümkün ben hocama ilgisi için şahsım ve kırkgöz haber adına teşekkür ediyorum üstat Hacı Bayram Veli hz. Şu sözüyle noktalamak istiyorum:

“Âlim ve evliyânın kabirlerini ziyâret ediniz. Zîrâ o büyükler, kendilerini ziyâret edenlere şefaat ederler.”

“Ayıp ve kusurlarını gördüğünüz arkadaşlarınızın, komşularınızın, sırlarını ifşa etmeyiniz. Çünkü gördüğünüz bu sırlar, size emânettir. Emânete hiyânet ise, çirkin bir harekettir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum